Banca Centrala din Ploiesti

Banca Centrala - inceput sec. XX

Multe clădiri interesante a pierdut orașul Ploiești, dar parcă dintre toate acestea se diferențiază Palatul Băncii Centrale, rămas în memorie drept ”Micul Luvru” datorita fațadei sale de inspirație franceză.

Piata Unirii - 1923

Primăria Nouă și Banca Centrală – 1923

Construcția a fost ridicată după planurile arhitectului Leonida Negrescu, undeva între 1889 – 1898, pentru banca lui Ghiță Ionescu, renumit bancher și fost primar al orașului. Era situată la capătul din Piața Unirii a străzii Lipscani, cunoscuta arteră comercială.

Banca Centrala - 1938

În stânga, palatul Băncii Centrale – 1938

După câțiva ani va trece în proprietatea evreului Max Schapira care va transforma localul în sediul Băncii Centrale din Ploiești (banca lui Ghiță Ionescu nu avea aceeași denumire), iar parterul va fi înfrumusețat de către arhitectul Toma T. Socolescu.

Banca Centrala Ploiesti - 1935

Banca Centrala, în prim-plan, și în spate fostul Magazin Mare

Criza financiară de la mijlocul perioadei interbelice a adus Banca Centrală într-o situație foarte dificilă și instituția a trebuit să părăsească imobilul. Până la venirea comuniștilor la putere la parter a funcționat o cofetărie, iar mai târziu un magazin de stofe.

Banca Centrala - 1970

”Micul Luvru” în 1969/70 – Pe pancarta de la etaj scrie ”Traiască Partidul Comunist Român în frunte cu secretarul general – tovarășul Nicolae Ceaușescu”

În perioada comunistă, fostul local de bancă a devenit o alimentară cu autoservire (binecunoscuta „Mercur” – de aici numele viitorului bloc în care astăzi funcționează mall-ul vechi). Renumit pentru calitatea produselor, magazinul vindea și cafea al cărei miros puternic se simțea de pe stradă. La etaj, câțiva ani a fost atelier de cizmărie, iar din 1950 a fost biroul unei cooperative.

Piata ”16 februarie” Ploiesti - 1974

Ultima parte din centrul vechi, fotografiat în 1974. Alimentara Mercur se vede în dreapta, în spatele blocului

La cutremurul din 1977, fostul palat al Băncii Centrale a fost serios afectat, acoperișul prăbușindu-se în înterior. Clădirea ar fi putut fi renovata, dar autoritățile de atunci au optat pentru sistematizarea ultimei zone din centrul vechi al orașului. O localizare a vechiului imobil este puțin dificilă. Luând ca reper fostul Magazin Mare, actual sediu de bancă cu nume nemțesc, se poate aproxima că Palatul Băncii Centrale începe din fata trecerii de pietoni de pe strada C.D. Gherea și tăia oblic (pe o linie imaginara care duce la magazinul Omnia) mall-ul vechi.

Banca Centrala din Ploiesti

11 thoughts on “Banca Centrala din Ploiesti

  • September 10, 2009 at 9:31 am
    Permalink

    Mare pacat… ce cladire mica si frumoasa!
    Cred ca din 1970 pana in 1977 a aratat foarte ciudat centrul Ploestilor: imbinarea de imobile belle-epoque si interbelice cu noile constructii socialiste.

    Reply
  • September 10, 2009 at 9:45 am
    Permalink

    Blocurile alea cu iz stalinist din centru au fost construite intre 1956-1964, deci situatia ciudata a durat mai mult de un deceniu.

    Reply
  • September 10, 2009 at 11:11 am
    Permalink

    Ma refeream la perioada premergatoare cutremurului, iar Primaria actuala dara din respectiva perioada 🙂

    Reply
  • September 10, 2009 at 11:34 am
    Permalink

    Dap,faina cladirea.Imi place cum forma impreuna cu blocul acela modernist un cap de strada(Lipscani park)interesant si cochet,inscriindu'se in acelasi context de diversitate arhitecturala, constrastanta de multe ori, specific oraselor extracarpatice de pana la 1944.

    -Beren

    Reply
  • March 2, 2010 at 8:57 pm
    Permalink

    Ca unul care a avut fericirea de fi trait in orasul frumos dinaintea aparitiei betoanelor comuniste, fac generatiilor care vor urma o propunere. Dat fiind ca acele betoane nu sunt vesnice, si chiar incep sa se dezmembreze, tinerii de azi, edilii viitorului, sa reinnoiasca orasul asa cum a fost el candva…, macar sa preia contururile vechilor strazi, precum Lipscani.

    Reply
  • March 2, 2010 at 8:57 pm
    Permalink

    Ca unul care a avut fericirea de fi trait in orasul frumos dinaintea aparitiei betoanelor comuniste, fac generatiilor care vor urma o propunere. Dat fiind ca acele betoane nu sunt vesnice, si chiar incep deja sa se dezmembreze, tinerii de azi, edilii viitorului, sa reinnoiasca orasul asa cum a fost el candva…, macar sa preia contururile vechilor strazi, precum Lipscani. Bogdan

    Reply
  • March 2, 2010 at 9:35 pm
    Permalink

    Bogdan, refacerea cladirilor nu cred ca este o varianta cu sanse de materializare. Nu suntem, din pacate, in Germania.

    Totusi, si eu cred ca ar fi o idee excelenta ca pe pavelele din centru sa fie marcate (alta culoare spre exemplu) pentru a se trasa vechile strazi, aliniamentul cladirilor, etc. Si in Bucuresti, zona Izvor este subiectul unei propuneri asemanatoare.

    Reply
  • Pingback: Ultimii ani ai străzii Lipscani din Ploiesti | Republica Ploiesti

  • October 13, 2016 at 11:09 am
    Permalink

    Una dintre cele mai frumoase cladiri din oras…parerea mea

    Reply
  • January 4, 2017 at 3:36 pm
    Permalink

    Buna, e pentru prima data cand va vizitez blogul si vreau sa va spun ca imi place ceea ce faceti! mult succes si continuati tot asa… v-am adaugat la favorite 🙂

    Reply
    • February 22, 2017 at 11:56 am
      Permalink

      Ne bucură și vă mulțumim pentru aprecieri!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *